Anielskie babeczki

Anielskie babeczki

Autor: Krystyna Krzeczkowska

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Przygotowanie

ciasto
Mąkę przesiać, dodać masło, smalec, posiekać, dodać żółtko, cukier, mleko, szybko zagnieść, owinąć folią. Odłożyć na 2 godziny do lodówki. Przygotować foremki na babeczki. Wysmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar mąki strzepać. Wyłożyć foremki ciastem (1/4 ciasta zostawić). Pozostałe ciasto rozwałkować, wyciąć z niego "skrzydła" po dwa na każdą babeczkę. Piec wszystko w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.

Masa
Śmietankę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Kremem wypełniamy babeczki, przyozdabiamy "skrzydłami" z kruchego ciasta oraz cukrowymi perełkami.

ciasto

  • 450 g mąki pszennej
  • 150 g masła, zimnego
  • 100 g smalcu, zimnego
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki mleka, zimnego

Masa

  • 0,5 l Śmietanki 30 lub 36% Łaciata
  • 2 łyżki cukru pudru
  • różowe, cukrowe perełki do dekoracji