Arancini (ryżowe kulki) z mięsem mielonym

Arancini (ryżowe kulki) z mięsem mielonym

Autor: najlepszewkuchni.pl

Arancini to panierowane kulki ryżowe wywodzące się z Włoch. Najczęściej występują z nadzieniem serowym lub mięsnym. Idealne na obiad lub kolację. Ryż można ugotować już rano, gdyż bardzo ważne w przygotowaniu jest porządne schłodzenie risotto - dzięki temu kulki będą się o wiele lepiej formować.

Danie: Kolacja, Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze,

Bez laktozy

Przygotowanie

Krok 1
Cebulę bardzo drobno pokroić. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę, zeszklić. Następnie dodać ryż i smażyć, aż stanie się przezroczysty. Wlać wino, odparować. Następnie wlać pierwszą chochlę bulionu, a gdy ryż ją wchłonie, wlać kolejną. Powtarzać, aż ryż będzie al dente. Risotto ostudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Krok 2
Pomidory naciąć na krzyż, przełożyć do miski i zalać wrząca wodą. Gdy skórka zacznie odchodzić, wyjąć z wrzątku, ostudzić. Obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę.

Krok 3
Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę, a gdy się zeszkli, dodać również czosnek. Następnie wrzucić mięso mielone. Przesmażyć. Dodać pomidory i groszek. Dusić bez przykrycia około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.

Krok 4
Do zimnego risotto dodać jajko i 2 łyżki bułki tartej, wymieszać.

Krok 5
W garnku rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Przygotować 3 głębokie talerze: z mąką, roztrzepanymi jajkami i bułką tartą.

Krok 6
Na dłoń nałożyć czubatą łyżkę ryżu, rozpłaszczyć. Na środek wyłożyć nadzienie. Zawinąć w kulkę.

Krok 7
Kulki obtaczać najpierw w mące, a następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju, aż staną się złote. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Składniki:

  • - 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • - 300 g ryżu do risotto (np. arborio),
  • - 80 ml białego wytrwanego wina,
  • - 70 g tartego parmezanu,
  • - 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • - 2 łyżki bułki tartej,
  • - 1 jajko,
  • - 1 cebula,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Farsz mięsny:

  • - 250 g mielonego mięsa (dowolnego),
  • - 2 pomidory,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 1 cebula,
  • - 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • - ¾ szklanki zielonego groszku,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:

  • - 2 jajka do panierowania,
  • - bułka tarta do panierowania,
  • - mąka do panierowania,
  • - olej do głębokiego smażenia