Arancini to panierowane kulki ryżowe wywodzące się z Włoch. Najczęściej występują z nadzieniem serowym lub mięsnym. Idealne na obiad lub kolację. Ryż można ugotować już rano, gdyż bardzo ważne w przygotowaniu jest porządne schłodzenie risotto - dzięki temu kulki będą się o wiele lepiej formować.
Danie: Kolacja, Obiad,
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze,
Bez laktozy
Krok 1
Cebulę bardzo drobno pokroić. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę, zeszklić. Następnie dodać ryż i smażyć, aż stanie się przezroczysty. Wlać wino, odparować. Następnie wlać pierwszą chochlę bulionu, a gdy ryż ją wchłonie, wlać kolejną. Powtarzać, aż ryż będzie al dente. Risotto ostudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Krok 2
Pomidory naciąć na krzyż, przełożyć do miski i zalać wrząca wodą. Gdy skórka zacznie odchodzić, wyjąć z wrzątku, ostudzić. Obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę.
Krok 3
Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę, a gdy się zeszkli, dodać również czosnek. Następnie wrzucić mięso mielone. Przesmażyć. Dodać pomidory i groszek. Dusić bez przykrycia około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
Krok 4
Do zimnego risotto dodać jajko i 2 łyżki bułki tartej, wymieszać.
Krok 5
W garnku rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Przygotować 3 głębokie talerze: z mąką, roztrzepanymi jajkami i bułką tartą.
Krok 6
Na dłoń nałożyć czubatą łyżkę ryżu, rozpłaszczyć. Na środek wyłożyć nadzienie. Zawinąć w kulkę.
Krok 7
Kulki obtaczać najpierw w mące, a następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju, aż staną się złote. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.