Danie: Obiad,
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten,
Krok 1
Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem i ciepłą wodą. Połączyć z mąką, dodać olej z suszonymi pomidorami, sól i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2
Wyrośnięte ciasto przerobić, uformować pizzę, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Krok 3
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę i boczek. Dodać posiekane pieczarki, poddusić. Następnie połączyć z ketchupem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 4
Na przygotowane ciasto wyłożyć pieczarki z ketchupem, pokrojoną w kostkę wędlinę, pomidorki, oliwki i paluszki serka mozzarella. Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 12-15 minut.