Aromatyczna potrawka z kurczaka

Aromatyczna potrawka z kurczaka

Autor: najlepszewkuchni.pl

Potrawka z kurczaka, pieczarek i papryki, która może stanowić samodzielne danie lub być podawana z ryżem, lub ziemniakami.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja, Sezam,

Przygotowanie

Krok 1
Mieszamy ocet ryżowy z miodem, imbirem, sosem sojowym, sokiem z cytryny, olejem sezamowym, skórką z cytryny i przyprawami. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę.

Krok 2
W tak utworzonej marynacie umieszczamy kurczaka i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Paprykę i pieczarki drobno kroimy.

Krok 3
Kurczaka przekładamy na patelnię i podsmażamy. W osobnym naczyniu powoli redukujemy marynatę, aż utworzy się sos.

Krok 4
Do kurczaka dodajemy pieczarki i paprykę, razem podsmażamy przez 5 minut, po czym dolewamy sos i dusimy ok. 5 minut.

Składniki

  • - 4 podwójne piersi z kurczaka
  • - 1 szklanka octu ryżowego
  • - 10 łyżek miodu
  • - sok z 1 cytryny + skórka otarta
  • - 1 szklanka sosu sojowego
  • - 4 łyżki oleju sezamowego
  • - 2 łyżeczki chili
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka imbiru
  • - 1 papryka czerwona
  • - 250 g pieczarek