Aromatyczna szynka

Aromatyczna szynka

Autor: Śnieżynka

Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe, ziarenka pieprzu, angielskiego ziela, kolendry. Wsypać sól, pokrojony czosnek i gotować około 7-8 minut, ostudzić. Umyte mięso włożyć do głębokiego naczynia, zalać zimną zalewą i pozostawić na 2-3 dni. Codziennie 1-2 razy obracać na drugą stronę. Następnie mięso włożyć do woreczka, zawiązać i włożyć do szynkowaru. Gotować około 70-80 minut w temp 80-90 stopni. Ugotowaną szynkę wyjąć z wody, ostudzić i razem z szynkowarem włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Danie: Śniadanie,

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, kolendry. Wsypać sól, pokrojony czosnek i gotować około 7-8 minut, ostudzić.

Krok 2
Umyte mięso włożyć do głębokiego naczynia, zalać zimną zalewą i pozostawić na 2-3 dni.

Krok 3
Codziennie 1-2 razy obracać na drugą stronę.

Krok 4
Następnie mięso włożyć do woreczka, zawiązać i włożyć do szynkowaru.

Krok 5
Gotować około 70-80 minut w temperaturze 80-90 stopni.

Krok 6
Ugotowaną szynkę wyjąć z wody, ostudzić i razem z szynkowarem włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Składniki:

  • 1 kg szynki bez kości,
  • 1,5 l wody,
  • 5 dag soli peklowej,
  • 1 łyżka soli morskiej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 4-5 liści laurowych
  • 10 ziaren pieprzu
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry