Aromatyczna tarta dyniowa

Aromatyczna tarta dyniowa

Autor: Beata Pietrus

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Przygotowanie

Spód tarty
Wyrabiamy ciasto z mąki, masła, soli, cukru i żółtek. Wstawiamy je do lodówki na pół godziny.

Masa dyniowa
Pieczemy w piekarniku dynię bez pestek. Ostudzoną obieramy ze skórki i miksujemy. Dodajemy do niej jajka, mleko skondensowane, cukier i przyprawę do piernika, dokładnie mieszamy.

Pieczenie
Formę do tarty wykładamy zimnym ciastem, pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie wlewamy masę dyniową i pieczemy kolejne 45 minut.

Wskazówki

Tarta najlepiej smakuje następnego dnia

Spód tarty

  • 300 g mąki
  • 200g masło ŁACIATE
  • szczypta soli
  • 2 żółtka

Masa dyniowa

  • 2 jajka
  • 250 g cukru
  • 500 g dyni
  • 250 ml zagęszczonego mleka niesłodzonego ŁACIATE
  • łyżeczka przyprawy do piernika