Aromatyczne kotlety mielone

Aromatyczne kotlety mielone

Autor: Śnieżynka

Danie: Obiad,

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja,

Przygotowanie

Krok 1
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.

Krok 2
Umyte liście bazylii i szałwii drobno posiekać.

Krok 3
Do mięsa mielonego dodać bułkę, jajko, smażoną cebulę, bazylię i szałwię. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną sosu sojowego, dokładnie wyrobić ( w razie potrzeby dodać łyżkę bułki tartej).

Krok 4
Z masy mięsnej formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor.

Wskazówki

Usmażone kotleciki osączyć na papierowym ręczniku.

Składniki:

  • 30 dag mielonego mięsa z łopatki
  • 1 małe jajko
  • ½ bułki kajzerki
  • ⅓ szkl. mleka Łaciate
  • 5-6 liści świeżej bazylii
  • 5-6 liści świeżej szałwii
  • 1 łyżka smażonej cebuli
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy
  • Oliwa
  • Bułka tarta