Danie: Podwieczorek,
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy,
Krok 1
Mąkę pszenna przesiać na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder i razem posiekać, dodać żółtka oraz wodę zimną. Wszystkie składniki wyrobić szybko by połączyły się na jednolitą masę.
Krok 2
Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować na 30 minut do lodówki. W tym czasie masę makową połączyć z bakaliami i miodem.
Krok 3
Ciasto wyjąć, rozwałkować na stolnicy na pół cm i foremką do babeczki wykrawać krążki, a następnie wylepiać nimi foremeczki dociskając do brzegów.
Krok 4
Do każdej foremki z ciastem nakładamy masę makową tak, by były całe napełnione.
Krok 5
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.
Krok 6
Upieczone babeczki wystudzić, wyjąć z foremek i polać czekoladą rozpuszczaną w kąpieli wodnej oraz posypać cukrem perlistym.