Babka makowa

Babka makowa

Autor: Kamila O

Danie: Podwieczorek,

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Margarynę dobrze utrzeć, dodawać stopniowo po jajku, następnie cukier, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mleko i suchy mak.

Krok 2
Dobrze razem wymieszać, przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 min.

Krok 3
Po wystudzeniu wyjąć z formy i polać polewą i posypać płatkami migdałowymi.

Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 25 dag margaryny
  • 20 dag cukru
  • 20 dag maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅓ szkl. mleka Łaciate
  • Tłuszcz do formy
  • Bułka tarta do formy

Polewa czekoladowa:

  • 125 g masła Łaciate
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki mleka Łaciate

Dodatkowo:

  • Płatki migdałowe