Chleb bananowy

Chleb bananowy

Autor: Aneta Gwiner

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy to roztopionego masła. Mieszamy i dodajemy rozbełtane jajko, cukier z cukrem waniliowym. Mieszamy. Dodajemy mąkę z sodą oraz sól. Mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy pierniki i mieszamy.

Krok 2
Ciasto przelewamy do keksówki a na sam wierzch dodajemy obranego banana. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok 50 minut. Studzimy.

Składniki:

  • 4 banany
  • 4 pokruszone pierniki
  • 75 g roztopionego masła Łaciate
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej

Dekoracja

  • Banany do dekoracji