Baranek wielkanocny

Baranek wielkanocny

Autor: najlepszewkuchni.pl

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
75g masła roztop na patelni lub w małym garnuszku i odstaw do wystudzenia.

Krok 2
Blachę do pieczenia ustaw na najniższej szynie w piekarniku. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Krok 3
Całe jajka oraz żółtko wbij do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy. Miksuj przez 5 minut na wysokich obrotach miksera. Jajka powinny zrobić się puszyste i podwoić swoją objętość.

Krok 4
W osobnej misce wymieszaj obie mąki, przesiej je przez sitko, a następnie przełóż porcjami (np. po 1 łyżce) do masy i delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką. Na koniec dodaj wystudzone, roztopione masło i delikatnie wymieszaj do połączenia składników.

Krok 5
Formę na baranka (o pojemności 0,7 litra) wysmaruj dokładnie resztą masła. Złóż ją i napełnij ciastem do 3/4 wysokości. Jeśli zostanie Ci trochę ciasta, zrób z niego ciasteczka.

Krok 6
Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30 minut. Jeśli ciasto będzie za szybko się rumienić przykryj je folią aluminiową.

Krok 7
Baranka pozostaw w formie, aż całkowicie ostygnie. Po wyciągnięciu z formy, w razie potrzeby, zetnij kawałek ciasta, aby można było baranka postawić. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Składniki:

  • 3 średnie jajka
  • 1 żółtko
  • 125 g cukru
  • 12g cukru waniliowego
  • 85 g masła Mazurski Smak
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g mąki pszennej
  • cukier puder