Beza stracciatella

Beza stracciatella

Autor: Bożena Kujawska

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Przygotowanie

Krok 1
Białka o temperaturze pokojowej ubijamy mikserem, dodając cukier, sok z cytryny oraz mąkę. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, odrysowujemy 2 okręgi i wykładamy ubite białka. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, wkładamy bezę, zmniejszamy temperaturę do 140 stopni, a po 10 minutach do 110 i pieczemy ok. 1 godziny,studzimy bezę najlepiej w piekarniku przez całą noc. Czekoladę ścieramy na tarce, schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, mieszamy z czekoladą i przekładamy bezę. Dekorujemy polewą i listkami ażurowymi.

Blaty bezowe

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z wyciśniętej cytryny

Krem stracciatella

  • 400 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 1,5 tabliczki twardej czekolady

Do dekoracji

  • 2 łyżki polewy czekoladowej
  • ażurowe listki czekoladowe wg uznania