Bezowy deser z owocami

Bezowy deser z owocami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Cała trudność w wykonaniu deseru polega na ubiciu białek. Beza w piekarniku musi spędzić prawie 2 godziny

Polecamy przygotować ją dzień przed podaniem. Do dekoracji wykorzystaj sezonowe owoce.

Danie: Podwieczorek,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Nastawiamy piekarnik na 150°C. Białka ubijamy na sztywno. Cukier przesiewamy i stopniowo dodajemy do białek cały czas ubijając, aż do powstania gęstej masy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i wlewamy ocet. Mieszamy, aż do połączenia się składników.

Krok 2
Ciasto przekładamy na papier do pieczenia, formujemy je w okrąg. Środek również zalewamy.

Krok 3
Bezę pieczemy w piekarniku przez ok. 2 h. Środek bezy powinien opaść.

Krok 4
Śmietankę Łaciatą ubijamy z cukrem pudrem. Wlewamy w środek bezy i wypełniamy owocami.

Beza:

  • 5 białek
  • 1 ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Dodatkowo:

  • 350 ml Śmietanki Łaciatej 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Jagody, borówki lub maliny