Cała trudność w wykonaniu deseru polega na ubiciu białek. Beza w piekarniku musi spędzić prawie 2 godziny
Polecamy przygotować ją dzień przed podaniem. Do dekoracji wykorzystaj sezonowe owoce.
Danie: Podwieczorek,
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze,
Ze śmietanką
Krok 1
Nastawiamy piekarnik na 150°C. Białka ubijamy na sztywno. Cukier przesiewamy i stopniowo dodajemy do białek cały czas ubijając, aż do powstania gęstej masy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i wlewamy ocet. Mieszamy, aż do połączenia się składników.
Krok 2
Ciasto przekładamy na papier do pieczenia, formujemy je w okrąg. Środek również zalewamy.
Krok 3
Bezę pieczemy w piekarniku przez ok. 2 h. Środek bezy powinien opaść.
Krok 4
Śmietankę Łaciatą ubijamy z cukrem pudrem. Wlewamy w środek bezy i wypełniamy owocami.