Bezy z kremem truskawkowym

Bezy z kremem truskawkowym

Autor: KuchniaMniam

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Przygotowanie

Bezy:
Białka przełóż do miski, dodaj szczyptę soli i ubijaj na wysokich obrotach miksera. Gdy piana wyraźnie się zagęści, ale jeszcze nie będzie sztywna zacznij po jednej łyżce dodawać cukier. Po dodaniu porcji cukru zmiksuj przez ok 30 sekund i dodaj kolejną, aż do wykończenia i rozpuszczenia cukru. Na koniec dodaj sok z cytryny, zmiksuj krótko.Ubite, sztywne białka przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Na papierze do pieczenia wyciskaj punktowo kopczyki, obok siebie, tworząc kształt kwiatka. Wstaw bezy do piekarnika nagrzanego do 90°C z termoobiegiem i susz je przez 2 godziny.

Krem truskawkowy:
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw, aż napęcznieje. Truskawki przełóż do garnuszka i zasyp je cukrem. Podgrzewaj owoce na małym ogniu, aż puszczą sok. Truskawki wystudź i zblenduj na gładki mus. Zmiksowane truskawki zagotuj ponownie i od razu zdejmij z ognia. Dodaj napęczniałą żelatynę, mieszaj energicznie aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstaw do wystudzenia - masa truskawkowa powinna być letnia, ale nie zimna.Schłodzoną kremówkę ubij razem z serem mascarpone i za pomocą rózgi wmieszaj delikatnie z masą truskawkową. Gotowy krem wstaw do lodówki a gdy lekko stężeje przełóż go do rękawa cukierniczego. Nałóż porcję kremu na bezę i przykryj drugą bezą. Smacznego :)

BEZY

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

KREM TRUSKAWKOWY

  • 200 g śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 250 g sera Mascarpone Mlekpol
  • 450 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody