Biała kiełbasa z gruszką i grzybami zapiekana w sosie śmietanowym

Biała kiełbasa z gruszką i grzybami zapiekana w sosie śmietanowym

Autor: Dominika Gucwa

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Formę do zapiekania lekko smarujemy olejem.

Krok 2
Na spód formy układamy cebulę posiekaną w piórka, na to kiełbasę, a miedzy nią gruszkę przekrojoną na pół. Na górę kładziemy połówki drobnych grzybów oraz ząbki czosnku (nie trzeba ich obierać). Posypujemy gruboziarnistą solą, pieprzem i chili.

Krok 3
Nagrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy kiełbasę około 30 minut. Na 10 minut przed końcem wlewamy śmietanę pomieszaną z majonezem (nie na kiełbasę, tylko na cebulę). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy świeżym koperkiem i podajemy z ziemniakami. Smacznego!

Składniki:

  • 2 białe surowe kiełbasy
  • 1 twarda gruszka
  • 1 cebula
  • 20 dkg grzybów lub pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 50 ml śmietanki UHT Łaciata 36 %
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • olej