Bitki cielęce z sosem

Bitki cielęce z sosem

Autor: najlepszewkuchni.pl

Bardzo proste w wykonaniu i mało wymagające danie, a mimo to smaczne i zdrowe. Mięso wychodzi zawsze idealnie kruche i delikatne.

Danie: Obiad,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten,

Bez laktozy

Przygotowanie

Krok 1
Mięso kroimy na małe kotlety i leciutko rozbijamy. Obtaczamy je w mące. Na rozgrzanej patelni z olejem przygotowane wcześniej kotlety smażymy z obu stron do uzyskania bladego koloru.

Krok 2
Podsmażone mięso umieszczamy w garnku. Podsmażamy na tej samej patelni pokrojoną cebulę.

Krok 3
Podsmażoną cebulę dodajemy do mięsa w garnku razem z pozostałym tłuszczem. Dodajemy bulion, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie.

Krok 4
Całości dusimy przez 1,5 godziny do uzyskania miękkości. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Składniki:

  • 750 g cielęciny
  • 2 małe cebule
  • 6 łyżek oleju
  • 1 szklanka naturalnego bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 8 sztuk ziela angielskiego
  • 8 liści laurowych
  • 1,5 łyżki mąki pszennej