Boczek pieczony w miodzie i sosie sojowym

Boczek pieczony w miodzie i sosie sojowym

Autor: najlepszewkuchni.pl

Idealny do kanapek. Pięknie wygląda i wybornie smakuje. Zdecydowanie zdrowszy, niż jego sklepowe „odpowiedniki”. Prosty w przygotowaniu, choć trzeba mieć na uwadze czas potrzebny na marynowanie.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja,

Przygotowanie

Krok 1
Boczek wieprzowy myjemy i dokładnie osuszamy.

Krok 2
Mieszamy wszystkie składniki marynaty.

Krok 3
Boczek dokładnie nacieramy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.

Krok 4
Następnego dnia boczek wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 1,5 godziny. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim mięso jeszcze na 1 godzinę.

Składniki:

  • - 1 kg boczku

Marynata:

  • - 4 łyżki sosu sojowego
  • - sok z 1 limonki
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka chilli
  • - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • - 4 łyżki miodu
  • - 5 łyżek oleju