Brownie z masłem orzechowym

Brownie z masłem orzechowym

Autor: najlepszewkuchni.pl

Połączenie masła orzechowego i gorzkiej czekolady... Cóż, to nie może się nie udać. Tak właśnie zrodził się pomysł na mocno czekoladowe brownie z dodatkiem masła orzechowego. Prawdziwa gratka dla łasuchów. Chętni mogą dodatkowo posypać ciasto posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Danie: Deser,

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Czekoladę połamać na kostki. W garnku roztopić masło, dodać cukier i czekoladę. Rozpuścić, szybko mieszając. Odstawić na bok i przestudzić.

Krok 2
Blaszkę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Krok 3
Do rozpuszczonej czekolady dodać jedno jajko, zmiksować, a następnie dodać drugie i ponownie zmiksować. Wsypać mąkę i kakao, zmiksować do połączenia.

Krok 4
Czekoladową masę wylać do blaszki. Łyżką nabierać masło orzechowe i kłaść na brownie, następnie przy pomocy patyczka do szaszłyków tworzyć rozmaite wzory.

Krok 5
Brownie wstawić do piekarnika i około 35-40 minut.

Składniki:

  • - 160 g cukru trzcinowego,
  • - 150 g gorzkiej czekolady,
  • - 150 g gładkiego masła orzechowego,
  • - 100 g masła Łaciate,
  • - 75 g mąki pszennej,
  • - 2 łyżki kakao,
  • - 2 jajka