Bułki maślane z sezamem

Bułki maślane z sezamem

Autor: najlepszewkuchni.pl

Moje ulubione śniadanie z dzieciństwa to bułka maślana i szklanka mleka. Przepis bardzo prosty w wykonaniu, dzięki niemu przeniesiesz się w czasie.

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Sezam,

Przygotowanie

Krok 1
Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, następnie stopniowo dodajemy 2 jajka, ciepłe mleko i roztopione przestudzone masło. Wyrabiamy gładkie i miękkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Krok 2
Gdy ciasto wyrośnie odrywam jego kawałki i formujemy kulki. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem i ponownie odstawiamy przykryte lnianą ściereczką na godzinę.

Krok 3
Rozgrzewamy piekarnik do 185°C.

Krok 4
Wierzch bułeczek smarujemy jajkiem rozstrzepanym widelcem oraz posypujemy sezamem. Pieczemy 25 minut.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • 100 g masła Łaciate
  • 2 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki suchych drożdży
  • 50 g sezamu