Moje ulubione śniadanie z dzieciństwa to bułka maślana i szklanka mleka. Przepis bardzo prosty w wykonaniu, dzięki niemu przeniesiesz się w czasie.
Osób: 15
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Sezam,
Krok 1
Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, następnie stopniowo dodajemy 2 jajka, ciepłe mleko i roztopione przestudzone masło. Wyrabiamy gładkie i miękkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Krok 2
Gdy ciasto wyrośnie odrywam jego kawałki i formujemy kulki. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem i ponownie odstawiamy przykryte lnianą ściereczką na godzinę.
Krok 3
Rozgrzewamy piekarnik do 185°C.
Krok 4
Wierzch bułeczek smarujemy jajkiem rozstrzepanym widelcem oraz posypujemy sezamem. Pieczemy 25 minut.