Cannelloni z mięsem, suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią

Cannelloni z mięsem, suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią

Autor: najlepszewkuchni.pl

Cannelloni to rodzaj makaronu wywodzący się z Włoch - rurki, wewnątrz których umieszcza się dowolny farsz, na przykład z mięsa mielonego, suszonych pomidorów, mozzarelli i świeżej bazylii. Z pewnością będzie to ciekawa alternatywa dla klasycznych makaronów, takich jak spaghetti czy penne.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z suszonych pomidorów, dodać ½ cebuli i zeszklić. Następnie dodać mięso. Przesmażyć. Posolić i popieprzyć. Dodać 1 puszkę krojonych pomidorów i gotować bez przykrycia około 8 minut, aby odparowała większość wody. Spróbować i dosolić do smaku. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Przestudzić.

Krok 2
Posiekać czosnek. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pozostałą połowę cebuli. Smażyć 2 minuty, dodać czosnek. Smażyć razem minutę, dodać pomidory, cukier, cynamon. Posolić i popieprzyć do smaku. Zagotować i zdjąć z ognia.

Krok 3
Listki bazylii posiekać. 100 g mozzarelli i całość suszonych pomidorów pokroić w kostkę. Dodać do mięsa. Wbić jajko i wymieszać. Pozostałą mozzarellę zetrzeć na tarce.

Krok 4
Piekarnik nagrzać do 200°C.

Krok 5
Dno naczynia żaroodpornego pokryć cienką warstwą sosu pomidorowego. Za pomocą łyżeczki nafaszerować rurki. Ułożyć je obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Zalać resztą sosu pomidorowego. Posypać mozzarellą.

Krok 6
Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.

Składniki:

  • - 250 g makaronu cannelloni,
  • - 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
  • - 200 g Mozzarelli Mlekpol w kostce,
  • - 100 g suszonych pomidorów z oleju,
  • - 2 puszki krojonych pomidorów,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 1 duża cebula,
  • - 1 jajko,
  • - 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • - przyprawy: sól i pieprz, ½ łyżeczki cukru, szczypta cynamonu,
  • - garść listków bazylii