Carnitas z cytrusami

Carnitas z cytrusami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Danie: Kolacja, Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1 
Na dno dużej miski dodaj cynamon, następnie przełóż do niej mięso. Dopraw chili pieprz cayenne, solą i pieprzem. Dokładnie obtocz mięso w przyprawach.

Krok 2 
Usmaż mięso na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Z obu stron.

Krok 3
Pokrój cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż je na patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Dodaj oregano, pokrojoną papryczkę jalapeno i całość podlej sokiem z pomarańczy. Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Do sosu na patelni dodaj mięso, obracaj kilkukrotnie, żeby całe było pokryte cytrusowym sosem. Wyfiletuj pomarańczę i dodaj do sosu. Całość skrop sokiem z limonki.

Krok 5
Mięso w sosie włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 2 godziny.

Krok 6
Dwie tortille zgrilluj na patelni grillowej. Nałóż na nie po dwa plasterki sera żółtego, pozwalając się mu rozpuścić. Dwie pozostałe tortille posmaruj serkiem śmietankowym.

Krok 7
Upieczone mięso drobno pokrój. Na tortille z rozpuszczonym serem nałóż odrobinę jalapeno, pozostałe fileciki z pomarańczy oraz poszarpane mięso z sosem i cytrusami z pieczenia. Całość przykryj pozostałymi tortillami. Przekrój na pół. Podawaj z plastrem limonki. Smacznego!

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 3 pomarańczy
  • 1 pomarańcza
  • 1 limonka
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 papryczka jalapeno
  • 1 szczypta mielonego cynamonu
  • 1 szczypta chili pieprzu cayenne
  • 4 plasterki sera Gouda Mlekpol w plastrach
  • 2 łyżeczki serka śmietankowego Łaciaty meksykański
  • 4 pszenne tortille
  • sól
  • pieprz