Chleb na maślance

Chleb na maślance

Autor: najlepszewkuchni.pl

Najlepszy chleb domowego wypieku. Miękki, delikatny w smaku i z chrupiącą skórką.

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Przygotowanie

Krok 1
Przygotowujemy zaczyn. W wysokiej misce mieszamy wszystkie składniki. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 12 godzin.

Krok 2
Przygotowujemy właściwe ciasto. Do zaczynu dodajemy mąkę i ciepłą wodę. Mieszamy. Wsypujemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto rękoma. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem formy. Odstawiamy na 30 minut.

Krok 3
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C. W piekarniku umieszczamy naczynie żaroodporne z woda. Pieczemy 40 minut.

Wskazówki

Najlepiej wykonać zaczyn dzień wcześniej.

Zaczyn:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g maślanki Mrągowskiej
  • 125 g wody
  • 10 g drożdży

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g wody
  • 1 płaska łyżka soli