Chłodnik z fasolką szparagową i ogórkiem

Chłodnik z fasolką szparagową i ogórkiem

Autor: Ania321

Danie: Zupy,

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Przygotowanie

Krok 1
Fasolkę szparagową oczyścić i pokroić na kawałki.

Krok 2
Marchew i pietruszkę pokroić w plasterki.

Krok 3
Wrzucić warzywa na rozgrzaną oliwę i podsmażyć przez chwilę. Następnie wlać wodę, posolić i gotować pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krok 4
Wlać kefir, dodać posiekany koperek oraz ogórki pokrojone w drobną kostkę. Przyprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Wskazówki

Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Składniki:

  • 150 g fasolki szparagowej
  • 2 marchwie młode
  • 1 pietruszka młoda
  • 4 ogórki gruntowe
  • 500 ml kefiru
  • 1 pęczek koperku świeżego
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól himalajska
  • Pieprz
  • 300 ml wody