Chrupiąca wołowina z imbirem

Chrupiąca wołowina z imbirem

Autor: najlepszewkuchni.pl

Danie: Obiad,

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Stek umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry. Marchew umyj, obierz i pokrój w słupki. Zieloną i czerwoną paprykę także pokrój w słupki. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Imbir zetrzyj na tarce.

Krok 2
Wymieszaj mąkę kukurydzianą z wodą na gładką masę. Dodaj jajka i wymieszaj. Steki obtocz w powstałej masie.

Krok 3
Smaż wołowinę w głębokim oleju, aż stanie się chrupiąca.

Krok 4
Usuń nadmiar oleju, a na patelni podsmaż marchew, papryki, cebulkę, imbir i czosnek.

Krok 5
Wymieszaj cukier, ocet ryżowy, sos sojowy, olej sezamowy i płatki chili. Wlej sos do warzyw i dodaj wołowinę. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami lub saute. Smacznego!

Składniki:

  • 95 g mąki kukurydzianej
  • 120 ml wody
  • 2 duże jajka
  • 450 g steku z rostbefu
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 1 duża marchew
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 3 cebulki dymki
  • 60 ml octu ryżowego
  • 75 g cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka płatków chili
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży imbir