Chrupiący kurczak z brukselką

Chrupiący kurczak z brukselką

Autor: najlepszewkuchni.pl

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Krok 2
Kurczaka umyj, oczyść i osusz. Marchew obierz i pokrój na cienkie kawałki. Papryczkę chili pokrój w paski. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 3
Odetnij końcówki brukselek i przekrój je wzdłuż na pół. Odłóż je do dużej miski.

Krok 4
W małej miseczce wymieszaj sól, czosnek, pieprz, szałwię, paprykę i pieprz cayenne.

Krok 5
Posmaruj kurczaka 1,5 łyżki oliwy z oliwek, a następnie posyp mieszanką przypraw. Zostaw trochę przypraw dla brukselek.

Krok 6
Ułóż udka na jednej połowie blachy do pieczenia.

Krok 7
Do miski z brukselką dodaj pozostałą oliwę, marchew, ziemniaki, chili i mieszankę przypraw. Dobrze wymieszaj. Wyłóż wszystko na blachę obok kurczaka.

Krok 8
Piecz przez 10 minut, po czym przewróć kurczaka i piecz jeszcze 15 minut, aż będzie gotowy (temperatura wewnętrzna 74°C). Brukselka i ziemniaki powinny być miękkie i lekko zarumienione. Podawaj od razu. Smacznego!

Składniki:

  • 4 udka lub pałki z kurczaka
  • 680 g świeżych brukselek
  • 2,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 marchew
  • 1 papryczka chili
  • 4 małe ziemniaki

Mieszanka przypraw:

  • 1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne