Danie: Obiad,
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Krok 2
Kurczaka umyj, oczyść i osusz. Marchew obierz i pokrój na cienkie kawałki. Papryczkę chili pokrój w paski. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 3
Odetnij końcówki brukselek i przekrój je wzdłuż na pół. Odłóż je do dużej miski.
Krok 4
W małej miseczce wymieszaj sól, czosnek, pieprz, szałwię, paprykę i pieprz cayenne.
Krok 5
Posmaruj kurczaka 1,5 łyżki oliwy z oliwek, a następnie posyp mieszanką przypraw. Zostaw trochę przypraw dla brukselek.
Krok 6
Ułóż udka na jednej połowie blachy do pieczenia.
Krok 7
Do miski z brukselką dodaj pozostałą oliwę, marchew, ziemniaki, chili i mieszankę przypraw. Dobrze wymieszaj. Wyłóż wszystko na blachę obok kurczaka.
Krok 8
Piecz przez 10 minut, po czym przewróć kurczaka i piecz jeszcze 15 minut, aż będzie gotowy (temperatura wewnętrzna 74°C). Brukselka i ziemniaki powinny być miękkie i lekko zarumienione. Podawaj od razu. Smacznego!