Ciasteczka otulone makiem

Ciasteczka otulone makiem

Autor: Śnieżynka

Danie: Podwieczorek,

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Mąkę przesiać, posiekać dokładnie z zimnym masłem.

Krok 2
3 jajka ubić do białości z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć ze śmietaną, wymieszać. Dodać do mąki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 godz.

Krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkować, kieliszkiem wycinać małe krążki, zanurzać z obu stron w roztrzepanym białku i obtaczać w maku.

Krok 4
Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w temperaturze 180°C około 15-20 minut.

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 5 łyżek śmietany Łaciata 30%
  • 15 dag masła Łaciate
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 20 dag maku