Ciastka francuskie z rabarbarem

Ciastka francuskie z rabarbarem

Autor: Ania321

Danie: Podwieczorek,

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten,

Przygotowanie

Krok 1
Jabłko obrać, pokroić w dość małą kostkę.

Krok 2
Rabarbar oczyścić, osuszyć i pokroić w plasterki.

Krok 3
Rabarbar oraz jabłko wrzucić do rondelka na rozpuszczony olej kokosowy. Dodać brązowy cukier (2 łyżki) oraz cynamon. Dusić przez około 4-5min. do momentu, gdy rabarbar puści sok. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

Krok 4
Rozwinąć ciasto francuskie i pokroić je na osiem kwadratów. Nakładać nadzienie na ciasto. Składać kwadraty na pół po przekątnej, mocno sklejać brzegi.

Krok 5
Wbić jajko do miseczki, roztrzepać je widelcem. Posmarować wierzch ciastek i posypać je resztą brązowego cukru.

Krok 6
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200°C przez 15 minut.

Składniki:

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 1 małe jabłko
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko