Ciasto dyniowe ze skórką pomarańczową i pomadą z pomarańczy

Ciasto dyniowe ze skórką pomarańczową i pomadą z pomarańczy

Autor: Shizxxzle

Danie: Deser,

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Przygotowanie

Krok 1
Dynię obrać, upiec w 180 żeby była miękka. Następnie zmiksować blenderem. Zetrzeć skórkę z pomarańczy.

Krok 2
W garnku rozpuścić masło, dodać cukier i cukier waniliowy i wlać do dyni. Ostudzić. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka. Białka ubić.

Krok 3
Przesiać mąkę i proszek do pieczenia a następnie połączyc mokre składniki z suchymi i wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Pięć w temperaturze 180.

Krok 4 - POMADA
Do garnka wsypać 3 łyżki cukru, łyżkę masła, wlać olejek pomarańczowy i dodać skórkę z pomarańczy, ostudzić.

Ciasto

  • 300gram dyni
  • 2 szklanki mąki
  • 2 duże pomarańcze
  • 250g masła ŁACIATE
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia