Ciasto francuskie z gruszką, serem lazur i orzechami

Ciasto francuskie z gruszką, serem lazur i orzechami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Przekąski na bazie ciasta francuskiego sprawdzają się idealnie podczas różnych imprez. Połączenie maślanego, kruchego ciasta ze słodką gruszką i lekko pikantnym niebieskim serem pleśniowym zachwyci nawet najbardziej wyszukane podniebienia.

Danie: Kolacja,

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy,

Przygotowanie

Krok 1
Piekarnik rozgrzać do 220⁰C.

Krok 2
Gruszki pokroić na plastry o grubości około 2 mm. Orzechy posiekać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Krok 3
Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie pokroić na prostokąty nieco większe od gruszek. Na środku każdego prostokąta ułożyć plaster gruszki, następnie posypać go serem i orzechami. Brzegi ciasta posmarować białkiem.

Krok 4
Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut, do zarumienia ciasta.

Składniki:

  • - 275 g ciasta francuskiego,
  • - 2 gruszki,
  • - 100 g sera lazur,
  • - 50 g orzechów włoskich,
  • - 1 białko