Ciasto francuskie z pomidorami i ziołami

Ciasto francuskie z pomidorami i ziołami

Autor: najlepszewkuchni.pl

Jeśli chodzi o gotowanie, siła zazwyczaj tkwi w prostocie. Ważny jest także wybór wysokiej jakości składników, najlepiej od sprawdzonego dostawcy. Małe tarty z ciasta francuskiego z dojrzałymi pomidorami i aromatycznymi ziołami to danie pyszne, lecz niedoceniane. A przecież wydobywa z lata wszystko to, co najlepsze. Idealne na przystawkę lub kolację.

Danie: Kolacja,

Osób: 2-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Przygotowanie

Krok 1
Ciasto francuskie pokroić na 8 prostokątów. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 2
Piekarnik nagrzać do 200°C.

Krok 3
Bazylię posiekać, listki oregano zerwać z gałązki. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Na każdy prostokąt położyć po 4-5 plastrów pomidora. Posypać ziołami.

Krok 4
Brzegi ciasta francuskiego posmarować roztrzepanym jajkiem.

Krok 5
Blaszkę wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Po wyjęciu posypać solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek.

Składniki:

  • - 200 g ciasta francuskiego,
  • - 5 dojrzałych, podłużnych pomidory (np. roma),
  • - 2 gałązki świeżej bazylii,
  • - 2 gałązki świeżego oregano,
  • - 1 jajko,
  • - sól morska i świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:

  • - oliwa z oliwek do skropienia