Ciasto Kinder Bueno

Ciasto Kinder Bueno

Autor: najlepszewkuchni.pl

Kinder Bueno bez pieczenia. Tego ciasta musisz koniecznie spróbować! Przepyszne, rozpływające się w ustach ciasto, przekładane warstwą czekoladową i waniliową.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Spód formy wyłóż warstwą herbatników. Posmaruj go kremem czekoladowym i przykryj kolejnymi herbatnikami.

Krok 2
Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub przygotuj domowy budyń. Dodaj do gotowego budyniu zmielone orzechy i dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Masę wyłóż na formę, a potem połóż na nią następną warstwę herbatników.

Krok 4
Przygotuj krem waniliowy. Ubij śmietankę 36 %. Dodaj do niej mascarpone, rozpuszczoną białą czekoladę, cukier puder i delikatnie zmiksuj do połączenia. Krem również wyłóż na blachę, a potem połóż na niego następną warstwę herbatników.

Krok 5
Przygotuj polewę. Śmietankę i czekoladę podgrzej w garnuszku na ogniu, aż do rozpuszczenia. Mieszaj do połączenia składników. Polewę rozprowadź na herbatnikach i posyp z wierzchu zmielonymi orzechami laskowymi.

Krok 6
Na koniec wstaw ciasto na całą noc do lodówki, aż do stężenia. Smacznego!

Wskazówki

Pamiętaj, żeby śmietankę przed ubiciem musisz schłodzić w lodówce min.12 h w temperaturze poniżej 6°C .

Śmietankę warto ubić mikserem na sztywną pianę. Śmietanka będzie dobrze ubita, gdy na wierzchu zaczną tworzyć się miękkie i spiczaste piankowe szczyty. Jeśli chcesz połączyć bitą śmietanę z cukrem, serkiem mascarpone lub innymi dodatkami, dodaj je na samym końcu, kiedy śmietanka jest już gęsta.

Składniki:

  • 300 g herbatników
  • 2 budynie czekoladowe
  • 500 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 50 g orzechów mielonych laskowych lub włoskich
  • 4-5 łyżek kremu czekoladowego
  • 250 g mascarpone Mlekpol
  • 500 ml + 100 ml śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 100 g białej czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady