Ciasto kokosowe

Ciasto kokosowe

Autor: Kamila O

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier waniliowy oraz zimne masło posiekać razem na stolnicy, dodać żółtka, śmietanę i szybko wyrobić kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folie w włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować masę. Białka schłodzone ubić na sztywno z odrobiną soli, gdy będą już sztywne dodać stopniowo przesiany cukier. i ubijać dalej. Następnie dodać budyń w proszku wymieszany z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia powoli dodawać do białek na przemian ze śmietaną i starannie mieszać.Na końcu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Wyjąć ciasto. 3/4 wylepić dużą blaszkę (25*35), na ciasto wyłożyć dżem i równo go rozsmarować po całości , następnie wyłożyć masę kokosową i na wierzch posypać pokruszonym pozostałym ciastem. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180stC i piec 50-60 minut.

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Ciasto
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier waniliowy oraz zimne masło posiekać razem na stolnicy, dodać żółtka, śmietanę i szybko wyrobić kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folie i włożyć na 30 minut do lodówki.

Masa
Białka schłodzone ubić na sztywno z odrobiną soli, gdy będą już sztywne dodać stopniowo przesiany cukier i ubijać dalej.


Następnie dodać budyń w proszku wymieszany z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia powoli dodawać do białek na przemian ze śmietaną i starannie mieszać.


Na końcu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.


Wyjąć ciasto. ¾ wylepić dużą blaszkę (25x35), na ciasto wyłożyć dżem i równo go rozsmarować po całości , następnie wyłożyć masę kokosową i na wierzch posypać pokruszonym pozostałym ciastem.


Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec 50-60 minut.

Ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 25 dag masła zimnego Łaciate
  • 1 łyżka śmietany gęstej Łaciata 30%
  • Szczypta soli

Masa kokosowa:

  • 5 białek
  • 1 l śmietany gęstej Łaciata 30%
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 2 opak. budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 słoiczek dżemu
  • Szczypta soli