Ciasto krajanka z marmoladą jabłkową

Ciasto krajanka z marmoladą jabłkową

Autor: bietka

Danie: Podwieczorek,

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Na stolnicę dajemy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wysmarowaną tłuszczem.

Krok 2
Ciasto smarujemy marmoladą jabłkową.

Krok 3
Drugą część ciasta rozwałkowujemy i dajemy na marmoladę, delikatnie dociskając boki.

Krok 4
Ciasto pieczemy na złoty kolor około 35-40 minut w temp. 180 stopni.

Krok 5
Ciasto odstawiamy na 10 minut i posypujemy cukrem pudrem.

Krok 6
Od razu kroimy całe ciasto.

Ciasto:

  • 25 dkg mąki pszennej,
  • 15 dkg cukru pudru,
  • 15 dkg masła Łaciate
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżka śmietany 18% Łaciata,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • marmolada jabłkowa,
  • cukier puder do posypania ciasta