Ciasto marchewkowe z polewą z serka i miodu

Ciasto marchewkowe z polewą z serka i miodu

Autor: Monika Och

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Krok 2
Orzechy włoskie pokroić.

Krok 3
Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym. Powoli dolewać olej. Ciągle ubijając, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Ciasto powinno być gęste.

Krok 4
Dodać cynamon i przyprawę do piernika. Na końcu wsypać odciśniętą marchewkę i orzechy i wymieszać .

Krok 5
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i pieczemy je ok. 45 min w 180°C.

Krok 6
Masło ucieramy i dodajemy po łyżeczce serka. Dosładzamy miodem. Masą smarujemy wierzch zimnego ciasta, schładzamy w lodówce i dekorujemy połówkami orzechów i marchewką.

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki
  • 4 jajka
  • 1 szk. oleju
  • ¾ szklanki cukru
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • Pół łyżeczki soli
  • 100 g kremowego słonego serka
  • 3 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szkl. marchewki