Ciasto z jesiennymi owocami

Ciasto z jesiennymi owocami

Autor: Bożena Kujawska

Danie: Deser,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Owoce umyć i osuszyć, jabłka obrać i pokroić na nieduże kawałki. Jajka z cukrem ubić do białości, dodać wodę, wlać olej ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać bardzo małymi porcjami mąkę. Tortownicę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto, poukładać jabłka, a na nie owoce miękkie i wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Ciasto piec 40 minut, a po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 7 łyżek oleju,
  • 2 łyzki wody,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jabłka,
  • 1/2 szklanki malin,
  • 1/2 szklanki jeżyn,
  • 2 łyżki cukru pudru