Ciasto z makiem pod bezową kołderką

Ciasto z makiem pod bezową kołderką

Autor: Niezapominajka

Danie: Podwieczorek,

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy,

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Przygotowanie

Ciasto
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,cukrem pudrem i cukrem waniliowym, przesiać. Posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.

Masa makowa
Mak wypłukać, zalać wodą i gotować na małym ogniu około pół godziny, ostudzić, osączyć i 2 razy przemielić w maszynce do mięsa. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do maku dodać rozpuszczone masło,bułkę tartą, proszek do pieczenia, żółtka, cukier, miód, dżem, bakalie i aromaty. Połączyć ze sztywno ubitą pianą z białek, wymieszać.


Połowę ciasta rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem kwadratowej tortownicy, nakłuć widelcem, wyłożyć masę makową, przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta, nakłuć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175°C około 30 minut.

Beza
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać po łyżce cukru pudru, ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca. Pod koniec dodać ocet i przesianą mąkę ziemniaczaną, wymieszać.


Podpieczone ciasto posmarować powidłami.


Wyłożyć pianę, ponownie włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 15-20 minut.

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 25 dag masła Łaciate
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany Łaciata 30%
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Masa makowa:

  • 0,5 kg maku
  • 4 jajka
  • ⅔ szklanki cukru
  • 2 łyżki dżemu
  • 10 dag masła Łaciate
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • Aromat migdałowy
  • Aromat pomarańczowy

Beza:

  • 3 białka
  • Szczypta soli
  • ⅓ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu

Dodatkowo:

  • 200 ml powideł śliwkowych