Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Krok 1
Rozgrzej oiekarnikdo 180° C. Drożdże rozpuść w pół szklanki ciepłego mleka, dodaj dwie łyżki cukru i dwie mąki, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2
Mąkę przesiej do miski, dodaj zaczyn.
Krok 3
Dodaj jaja, żółtka, wwszystk ymieszaj. Dodaj pozostałe ciepłe mleko, brązowy cukier, cukier waniliowy. Wyrób ciasto i odstaw.
Krok 4
Gdy cista będzie dwa razy więcej przełóż do wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą formy, ułoż śliwki.
Krok 5
Wszystkie składniki na kruszonkę pokrusz w miseczce i ugniataj palcami, tak aby się połączyły. Ułożone śliwki posyp kruszonką. Piecz 45 minut.