Pieczeń cielęca jest doskonałym wyborem na obiad rodzinny na świeżym powietrzu. Pieczeń cielęca z rożna rewelacyjnie smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno - jako dodatek np. do kanapek.
Danie: Obiad,
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego,
Bez glutenu
Krok 1
Cielęcinę dokładnie myjemy i osuszamy, po czym kroimy na grube plastry.
Krok 2
Przygotowujemy marynatę. Pokrojoną cebulę mieszamy z winem, oliwą, goździkami, pokruszonymi liśćmi laurowymi oraz tymiankiem.
Krok 3
Mięso układamy w garnku, zalewamy przygotowaną wcześniej marynatą. Następnie przykrywamy i zostawiamy na 2 doby w lodówce.
Krok 4
Następnie mięso wyciągamy z marynaty, suszymy, obsypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. W dalszej kolejności smarujemy masłem i pieczemy na rożnie, często polewając pozostałą marynatą.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami.