Cielęcina gotowana

Cielęcina gotowana

Autor: najlepszewkuchni.pl

Cielęcina gotowana jest daniem idealnym praktycznie na każdą okazję i na każdą porę roku. Cielęcina jest niezwykle ważnym źródłem wielu składników. Jeżeli chodzi o jej walory smakowe - nie ma sobie równych.

Danie: Obiad,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Fit

Przygotowanie

Krok 1
Myjemy dokładnie mięso i warzywa. Marchewkę i pietruszkę kroimy wzdłuż na połówki. Kalafiora dzielimy na różyczki, ziemniaki kroimy na ósemki.

Krok 2
Mięso zalewamy gotującą się wodą, dodajemy warzywa, sól i pieprz. Całość gotujemy, aż mięso i warzywa staną się miękkie.

Krok 3
Gotowane mięso wyciągamy z wywaru i porcjujemy.

Krok 4
Na każdy z kawałków gorącego mięsa kładziemy kawałek masła. Obok mięsa układamy warzywa.

Składniki:

  • 1 kg cielęciny
  • 0,5 kg marchwi
  • ½ kalafiora
  • 2 ziemniaki
  • 200 g pietruszki
  • 50 g masła
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 500 ml wody