Cielęcina z liśćmi szałwii

Cielęcina z liśćmi szałwii

Autor: najlepszewkuchni.pl

Danie zdrowe, lekkie, aromatyczne o niepowtarzalnym smaku i zapachu. Tak przygotowana cielęcina z szałwią idealnie sprawdzi się na nietypowy niedzielny obiad dla rodziny. Możną ją podawać np. pieczonymi ziemniakami.

Danie: Obiad,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten,

Przygotowanie

Krok 1
Kotlety cielęce ubijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią, a następnie posypujemy mąką.

Krok 2
Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy na niej kotlety i smażymy po 4 minuty z obu stron. Dodatkowo polewamy je sokiem z cytryny.

Krok 3
Cielęcinę ściągamy z patelni, wylewając z niej tłuszcz. Na patelnię dolewamy wino, dodajemy połowę listków szałwi i podgrzewamy aż do momentu, gdy odparuje połowa wina. Sosem, który powstał, polewamy mięso. Przyozdabiamy całość liśćmi szałwii

Krok 4
Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Składniki:

  • 8 kotletów z cielęciny,
  • 15 liści szałwii,
  • 5 łyżek masła,
  • ½ szklanki białego wina wytrawnego,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 2 łyżki bazylii,
  • sok z 1 cytryny