Cielęcina z pieczarkami i brokułem

Cielęcina z pieczarkami i brokułem

Autor: najlepszewkuchni.pl

Jest to tak zwane danie z jednego garnka. Jedna z najbardziej znanych i lubianych potraw serwowanych w każdym domu. Nie wymaga dużo umiejętności kulinarnych, ale trochę wolnego czasu. Warto jednak go poświęcić, bo efekt jest rewelacyjny.

Danie: Obiad,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Pokrojone w kostkę mięso, boczek i cebulę podsmażamy na oleju ok. 15 minut, a następnie garnek zdejmujemy z ognia.

Krok 2
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i mieszamy ze sobą. Pieczarki kroimy w plasterki. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i lubczyk.

Krok 3
Posypujemy mięso podsmażoną mieszanką warzyw z przyprawami oraz zalewamy wszystko winem i wodą do połowy ich wysokości.

Krok 4
Dusimy pod przykryciem ponad godzinę na małym ogniu. Co jakiś czas sprawdzamy i mieszamy potrawę, a w razie potrzeby uzupełniamy wodę.

Składniki:

  • 850 g cielęciny
  • 250 g pieczarek
  • 200 g wędzonego boczku
  • 4 zielone papryki
  • 4 duże pomidory
  • 2 małe cukinie
  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 brokuły
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 litra czerwonego wina ( najlepiej półwytrawnego)
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • garść natki pietruszki
  • garść lubczyku