Cytryny faszerowane tuńczykiem

Cytryny faszerowane tuńczykiem

Autor: najlepszewkuchni.pl

Kolorowa przystawka, którą w łatwy sposób przygotujesz dla swoich gości. Oprócz tego, że zachwyca wizualnie, jest też bardzo smaczna.

Osób: 6

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze,

Przygotowanie

Krok 1
Cytryny myjemy i kroimy na pół. Ucinamy piętki w każdej połówce, aby stały. Miąższ wydrążamy i odstawiamy na bok, usuwamy błonki wraz z pestkami.

Krok 2
Wodę w garnku zagrzewamy i gotujemy w niej jajka na twardo, czyli około 11-13 minut. Pomidory suszone drobno kroimy. Tuńczyka odcedzamy i rozdrabniamy. Ugotowane jajka obieramy i drobno kroimy.

Krok 3
W misce mieszamy tuńczyka z połową miąższu z cytryny, suszonymi pomidorami, jajkami, startym czosnkiem i majonezem. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masą napełniamy cytryny. Ozdabiamy kaparami, papryczką chili i posiekanym porem.

Składniki

  • 3 cytryny
  • 1 puszka tuńczyka
  • 3 pomidory suszone
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • Kapary do dekoracji
  • Papryczka chili do dekoracji
  • Por do dekoracji