Czekoladowy sernik z bananami i gruszką

Czekoladowy sernik z bananami i gruszką

Autor: Magdalena Kaczmarek

Danie: Podwieczorek,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Ser mielę dwukrotnie. Banany obieram, skrapiam sokiem z cytryny i też mielę. Do miski przekładam ser z bananami, dodaję jajka, cukier trzcinowy, śmietanę kremówkę, uzysakny sok z cytryny i mieszam mikserem. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną dodaję do sera cały czas miksując. Na końcu dodaję budyń. Masy nie wyrabiam za długo, żeby sernik się nie napowietrzył się. Chodzi tylko o połączenie składników.

Krok 2
Gruszki obieram ze skóry, zostawiam ogonki, wycinam za to końcówkę spodu gruszki. Do garnka wlewam litr wody, dodaję goździki, cynamon, kardamon, gruszki i gotuję, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane, tj. około 20 minut. Wyjmuję z wody i studzę.

Krok 3
Dno tortownicy o wymiarach 25 cm wykładam papierem do pieczenia. Układam biszkopty, wylewam ½ masy serowej, układam gruszki i wciskam je w masę. Wylewam resztę sera.

Krok 4
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180°C z termoobiegiem. Wstawiam miskę z wrzącą wodą. Wstawiam sernik i piekę 20 minut, po czym zmniejszam na 130°C i piekę jeszcze 40 minut, aż zetnie się środek. Wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i zostawiam do ostygnięcia w nim. Zimny wstawiam do lodówki na noc.

Krok 5
Przed podaniem dekoruję rurkami, czekoladą roztopioną, daktylami, miętą.

Masa serowa:

  • ½ opakowania biszkoptów okrągłych
  • 70 dkg sera twarogowego
  • 3 banany duże
  • 6 gruszek
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • ⅔ szklanki cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 250 ml śmietanki kremówki Łaciatej 30 %
  • 1 budyń o smaku czekoladowym
  • 1 cytryna

Wywar z gruszki:

  • 1 litr wody
  • 3 goździki
  • 3 ziarna kardamonu
  • 2 laski cynamonu

Dekoracja:

  • Gorzka czekolada
  • Rurki
  • Mięta
  • Daktyle suszone