Chłodnik mazowiecki jest zupą, która jest podawana praktycznie w każdym rejonie naszego kraju. Jest smaczny, zdrowy i łatwy w przygotowaniu. Szczególnie polecany jest na letni, pyszny, zdrowy obiad dla całej rodziny.
Danie: Zupy,
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze,
Ze śmietanką
Krok 1
Botwinę dokładnie opłukujemy, suszymy i drobno kroimy. Zalewamy ją na chwilę wrzącą wodą z sokiem z cytryny, a następnie botwinę odcedzamy i mieszamy ze śmietaną, sokiem z buraków oraz sokiem z ogórków kiszonych.
Krok 2
Następnie kroimy drobno szczypiorek z koperkiem. Kroimy również w kostkę kiszonego ogórka. Do śmietanki z wcześniej dodanymi składnikami dodajemy szczypiorek z koperkiem i ogórka kiszonego. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3
Całość umieszczamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy na połówki. Pieczoną cielęcinę kroimy w paski.
Krok 4
Do każdej porcji chłodnika dajemy połówkę jajka oraz pokrojoną cielęcinę.