Delikatny mazowiecki chłodnik z botwiny

Delikatny mazowiecki chłodnik z botwiny

Autor: najlepszewkuchni.pl

Chłodnik mazowiecki jest zupą, która jest podawana praktycznie w każdym rejonie naszego kraju. Jest smaczny, zdrowy i łatwy w przygotowaniu. Szczególnie polecany jest na letni, pyszny, zdrowy obiad dla całej rodziny.

Danie: Zupy,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze,

Ze śmietanką

Przygotowanie

Krok 1
Botwinę dokładnie opłukujemy, suszymy i drobno kroimy. Zalewamy ją na chwilę wrzącą wodą z sokiem z cytryny, a następnie botwinę odcedzamy i mieszamy ze śmietaną, sokiem z buraków oraz sokiem z ogórków kiszonych.

Krok 2
Następnie kroimy drobno szczypiorek z koperkiem. Kroimy również w kostkę kiszonego ogórka. Do śmietanki z wcześniej dodanymi składnikami dodajemy szczypiorek z koperkiem i ogórka kiszonego. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.

Krok 3
Całość umieszczamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy na połówki. Pieczoną cielęcinę kroimy w paski.

Krok 4
Do każdej porcji chłodnika dajemy połówkę jajka oraz pokrojoną cielęcinę.

Składniki

  • 1 pęczek botwiny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 g pieczonej cielęciny
  • 2/3 litra Śmietany Mazurski Smak 12%
  • 1 szklanka soku z buraków
  • 1 szklanka soku z kiszonych ogórków
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 jajka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu