Dietetyczna karpatka

Dietetyczna karpatka

Autor: najlepszewkuchni.pl

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Z folii aluminiowej przygotuj kulki różnej wielkości. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C.

Krok 2
Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na pół. Wyłóż każdą połówkę na oddzielną blachę i ułóż pod ciastem kulki z folii aluminiowej tak, aby podczas pieczenia powstały górki. Ciasta posmaruj delikatnie wodą, a następnie włóż kolejno na 15-20 minut do piekarnika. Wyjmij je, kiedy będą rumiane i ostudź.

Krok 3
Do mleka dodaj ziarna wydrążone z laski wanilli wraz z całą laską. Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu - użyj tylko mniej mleka (750 ml), aby krem był gęsty. Gorący budyń osłódź do smaku ksylitolem, a potem odstaw do wystudzenia. Wyjmij także laskę wanilii.

Krok 4
Ugotowaną kaszę zmiksuj na gładką masę. Dodaj budyń i szczyptę soli. W razie potrzeby dosłódź ksylitolem.

Krok 5
Z pod upieczonego ciasta wyjmij kulki. Krem przełóż na jeden blat ciasta, a następnie przykryj go drugim ciastem.Górę karpatki ozdób zmielonym ksylitolem i udekoruj owocami. Smacznego!

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego light
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 750 ml mleka Łaciate bez laktozy
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 7-8 łyżek ksylitolu
  • szczypta soli
  • 1 laska wanilii

Dodatkowo:

  • ulubione owoce
  • zmielony na puder ksylitol