Domowy budyń śmietankowy

Domowy budyń śmietankowy

Autor: najlepszewkuchni.pl

Domowy budyń idealnie sprawdzi się dla miłośników słodkości oraz jako baza do dalszych przygotowań potraw.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Przygotowanie

Krok 1
Mleko delikatnie zagotowujemy, śmietankę Łaciatą przelewamy do miski.

Krok 2
Do śmietanki Łaciatej dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Całość mieszamy.

Krok 3
Do ciepłego mleka przelewamy zawartość miski, cały czas mieszając. Podgrzewamy, aż zgęstnieje.

Krok 4 
Gotowy budyń przelewamy do filiżanek.

Składniki:

  • - 1 szklanka mleka
  • - 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 36% lub 30%
  • - 3 żółtka
  • - 2 łyżki cukru
  • - 2 łyżki mąki ziemniaczanej