Danie: Kolacja,
Osób: 3
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Krok 1
Dzień wcześniej namocz soczewicę i zostaw ją na noc.
Krok 2
Opłucz ciecierzycę i umieść ją w garnku. Napełnij garnek wodą, aby przykryła ciecierzycę na co najmniej 2,5 cm. Dodaj sodę. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na średnim ogniu przez 1,5–2 godziny, aż zmięknie.
Krok 3
Odcedź ciecierzycę, zachowując trochę wody do późniejszego użycia. Odłóż niewielką ilość całych ziaren na dekorację. Zblenduj na gładką masę, stopniowo dodając ½ szklanki oliwy. W razie potrzeby dodaj wodę z gotowania. Dodaj tahini, sok z cytryny, posiekany czosnek, kmin i sól, i zmiksuj.
Krok 4
Rozłóż hummus na płaskim talerzu i udekoruj zachowaną ciecierzycą. Skrop oliwą. Smacznego!