Domowy hummus

Domowy hummus

Autor: najlepszewkuchni.pl

Danie: Kolacja,

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Dzień wcześniej namocz soczewicę i zostaw ją na noc.

Krok 2
Opłucz ciecierzycę i umieść ją w garnku. Napełnij garnek wodą, aby przykryła ciecierzycę na co najmniej 2,5 cm. Dodaj sodę. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na średnim ogniu przez 1,5–2 godziny, aż zmięknie.

Krok 3
Odcedź ciecierzycę, zachowując trochę wody do późniejszego użycia. Odłóż niewielką ilość całych ziaren na dekorację. Zblenduj na gładką masę, stopniowo dodając ½ szklanki oliwy. W razie potrzeby dodaj wodę z gotowania. Dodaj tahini, sok z cytryny, posiekany czosnek, kmin i sól, i zmiksuj.

Krok 4
Rozłóż hummus na płaskim talerzu i udekoruj zachowaną ciecierzycą. Skrop oliwą. Smacznego!

Składniki:

  • 3 szklanki suchej ciecierzycy
  • 1 szczypta sody oczyszczonej
  • ½ szklanki + 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ¾ szklanki pasty tahini
  • ¼ szklanki świeżego soku z cytryny
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • sól