Pyszny domowy rosół to taki, który przygotowany jest z kury wiejskiej. Najlepiej smakuje z makaronem. Tego dania nie trzeba nikomu przedstawiać. Polecane jest na każdą okazję i każdą porę roku. Idealne na przeziębienie oraz na rozgrzanie organizmu.
Danie: Zupy,
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Krok 1
Kurę dokładnie myjemy, zalewamy 2 l zimnej wody i gotujemy przez 90 minut.
Krok 2
Obieramy cebulę, opalamy ją nad gazem. Marchew i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Następnie dodajemy wszystko do wywaru. Por dokładnie myjemy i dodajemy do wywaru. Dodajemy również natkę pietruszki i lubczyk.
Krok 3
Zupę przyprawiamy do smaku i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Krok 4
Przed podaniem z rosołu usuwamy cebulę i por. Podajemy np. z makaronem.