Domowy rosół

Domowy rosół

Autor: Autor P2

Pyszny domowy rosół to taki, który przygotowany jest z kury wiejskiej. Najlepiej smakuje z makaronem. Tego dania nie trzeba nikomu przedstawiać. Polecane jest na każdą okazję i każdą porę roku. Idealne na przeziębienie oraz na rozgrzanie organizmu.

Danie: Zupy,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Kurę dokładnie myjemy, zalewamy 2 l zimnej wody i gotujemy przez 90 minut.

Krok 2 
Obieramy cebulę, opalamy ją nad gazem. Marchew i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Następnie dodajemy wszystko do wywaru. Por dokładnie myjemy i dodajemy do wywaru. Dodajemy również natkę pietruszki i lubczyk.

Krok 3 
Zupę przyprawiamy do smaku i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Krok 4 
Przed podaniem z rosołu usuwamy cebulę i por. Podajemy np. z makaronem.

Składniki

  • - ½ kury wiejskiej
  • - 3 marchewki
  • - 2 pietruszki
  • - 1 por
  • - 1 cebula
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - 2 l wody
  • - natka pietruszki
  • - garść lubczyku