Danie: Śniadanie,
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze,
Wegetariańskie
Bez glutenu
Krok 1
Zagotować w garnku 1 litr mleka i dodać mocno pokruszony twaróg i sól. Wymieszać i podgrzewać do czasu, aż oddzieli się serwatka. Ser przelać na sicie. Serwatkę wylać, skrzep zachować.
Krok 2
Podgrzać w czystym, dość wysokim garnku masło, gdy rozpuści się i zawrze wrzucić ser, mieszać energicznie. Cały tłuszcz powinien połączyć się z serem, a ser mieć bardziej płynną konsystencję. Jest to moment, w którym trzeba dodać jajka i energicznie wymieszać (składniki muszą stopić się z masą). Następnie dodać sodę. W tym momencie masa zacznie rosnąć, wymieszać, aż wszystko się upłynni do konsystencji sera topionego. To moment na wyłączenie gazu i dodanie przypraw: np. tymianku oraz papryki.
Krok 3
Ser przełożyć do woreczka foliowego lub pojemnika i wstawić do lodówki. Na kolejny dzień można konsumować.