Domowy ser żółty

Domowy ser żółty

Autor: Aida Jedynak

Danie: Śniadanie,

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze,

Wegetariańskie

Bez glutenu

Przygotowanie

Krok 1
Zagotować w garnku 1 litr mleka i dodać mocno pokruszony twaróg i sól. Wymieszać i podgrzewać do czasu, aż oddzieli się serwatka. Ser przelać na sicie. Serwatkę wylać, skrzep zachować.

Krok 2
Podgrzać w czystym, dość wysokim garnku masło, gdy rozpuści się i zawrze wrzucić ser, mieszać energicznie. Cały tłuszcz powinien połączyć się z serem, a ser mieć bardziej płynną konsystencję. Jest to moment, w którym trzeba dodać jajka i energicznie wymieszać (składniki muszą stopić się z masą). Następnie dodać sodę. W tym momencie masa zacznie rosnąć, wymieszać, aż wszystko się upłynni do konsystencji sera topionego. To moment na wyłączenie gazu i dodanie przypraw: np. tymianku oraz papryki.

Krok 3
Ser przełożyć do woreczka foliowego lub pojemnika i wstawić do lodówki. Na kolejny dzień można konsumować.

Składniki:

  • 1 litr mleka 3,2% Łaciate
  • 1 kg twarogu półtłustego Mazurski Smak,
  • 3 żółtka,
  • ok. 100 g masła Mazurski Smak,
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
  • tymianek/suszona papryka etc,
  • ok. 1 i ½ łyżeczki soli do smaku