Dorsz z cytrynowym Aioli

Dorsz z cytrynowym Aioli

Autor: najlepszewkuchni.pl

Danie: Obiad,

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Przygotowanie

Krok 1
Przygotuj sos Aioli. W misce połącz majonez, drobno starty czosnek, sok z cytryny, skórkę z cytryny, mleko, pieprz i sól. Wymieszaj dokładnie, aż do połączenia się składników.

Krok 2
Dorsza umyj i osusz. Dopraw przyprawą włoską, pieprzem i solą.

Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Smaż dorsza na złoty kolor z dwóch stron.

Krok 4
Dorsza podawaj z sosem Aioli oraz ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Składniki:

  • 4 filety z dorsza (170 g każdy)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • sól
  • pieprz

Sos Aioli:

  • 2 łyżki majonezu
  • ½ łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka czosnku
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka mleka UHT Łaciate 2%